דף הבית  > ספרי הנצחה

ספרי הנצחה

כתיבת ספר הנצחה הינה המשימה הקשה והרגישה ביותר עבור כותב ביוגרפיה. כאן גיבור הסיפור אינו נוכח פיזית בחדר,  כאן מספרים אודותיו. אך לא רק בשל כך קשה המלאכה, אלא בשל העובדה שהכאב המשפחתי עוטף רגשית גם אותי.  כל אחד ואחת מההולכים הופך תוך כדי הסיפור לחלק ממני.

הפקת ספר הנצחה משפחתי הוא בראש ובראשונה, תהליך כואב ומרגש. המשפחה מתמודדת עם אובדן נורא, שלא ניתן להשיבו וקשה להכילו. בחלק גדול מסיפורי ההנצחה מונצחים אנשים צעירים אשר הלכו לעולמם בטרם עת והותירו אחריהם חלל גדול והתמודדות אין קץ.

בין הבולטים של סיפורי ההנצחה הם סיפוריהם  של משפחות לחללי צה"ל – בחורים צעירים מדהימים , שנפלו בעת שרותם הצבאי. בדרך כלל, כמות החומר שהותירו אינה גדולה. היו אלה חיים צעירים שנקטפו באיבם והותירו אחריהם הורים, יתומים, אלמנות, אחים, אחיות, בני משפחה מורחבת וחברים קרובים. עם זאת, מפליא לגלות כי רבים מהם הותירו אחריהם עבר עשיר של עשייה וכן מכתבים, פתקים, תצלומים ולעתים, גם, שירים או סיפורים שנכתבו למגירה. כל אלה הופכים לחומר הגלם של סיפור ההנצחה.

אנשים בוחרים בספרי הנצחה, גם, עבור יקיריהם שנפטרו בנסיבות אחרות, כמו מחלה קשה, תאונות דרכים, תאונות אחרות, או פשוט זקנה. המשותף לכולם, הוא הרצון להנציח אותם על ידי קרוביהם. 

תהליך ההפקה הופך לא פעם באמצעותי, גם לתהליך עיבוד האבל – עיבוד מילולי ומעשי.  

בתהליך זה, נדרשת רגישות עצומה, מאחר שעצם ההנצחה הינה נגיעה כמעט ממשית ביקר מכל; נגיעה בתצלומים, קריאת שירים או פרוזה, אשר טרם ראו אור ונותרו שותקים ושוקטים. חיפוש בין מכתבים ומזכרות מעלים זיכרונות וחוויות דרכן ניתן להעלות את דמותו של ההולך.

במהלך הפקת ספרי הנצחה נפגשתי עם הקרובים ביותר, בנפרד או ביחד. קיימתי מפגשים קבוצתיים, כדוגמת: בני כתה, בני מחזור, שותפים ליחידה הצבאית, חברים לעבודה או למיזם משותף, בני משפחה וחברים, אנשים
.שהלכו עם המונצח, לאורך חייו

כל מפגש, באשר הוא, הינו מפגש חשוב ומרגש, אשר דרכו מועבר אלי מידע
.חשוב

     . כל הסיפורים מוקלטים מעובדים ומעוצבים באופן גרפי  

ספר הנצחה, שכזה, משאיר את ההולך מאתנו הכי קרוב וזו, כמובן, מטרת של הצדדים- המספרים ואנוכי

לאה חורב - כתיבת ספורי חיים וספרי הנצחה

לאה חורב

(מספר דוגמאות מיני רבות)